26 Ağustos 2024 Pazartesi

İyileşme, Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik

Eda Çamlı  |  Ed. Murat Kadaş

2. Kommagene Bienali “İyileşmek”

Bu yıl ikinci kez düzenlenen Kommagene Bienali, 24 Ağustos’ta Nemrut Dağı Zirvesi’nde yapılan açılışla başladı. Küratörlüğünü Macaristan’dan Prof. Eros Istvan’ın üstlendiği bienalde, 20 farklı ülkeden 53 sanatçı eserleriyle yer alıyor. Türkiye’nin en önemli çağdaş sanat etkinliklerinden biri olarak kabul edilen bienal, geniş alanları ve açık hava yerleştirmeleriyle dikkat çekiyor.

Bu yıl “İyileşmek” temasıyla düzenlenen bienal, bölgeyi etkileyen yıkıcı depremin ardından sanatın iyileştirici gücünü vurguluyor. Katılımcı sanatçılar, eserlerinde hem toplumsal hem de bireysel iyileşmenin sanat aracılığıyla nasıl mümkün olabileceğini keşfe çıkıyor. Eserler, Nemrut Dağı’ndan Cendere Köprüsü’ne, Perre Antik Kenti’nden Kahta Kalesi’ne kadar tarihî ve doğal alanlarda sergilenerek izleyicilere hem sanatsal hem de kültürel bir yolculuk sunuyor.

Ayrıca, bu yıl üç Adıyamanlı sanatçının yer aldığı paralel bir sergi de düzenleniyor. Bu sergi, yerel sanatçıların gözünden “iyileşme” temasını işleyerek bölgenin kültürel mirasını ve yaratıcı potansiyelini ortaya koyuyor.

Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze…

Yapı Kredi bomontiada, 24 Ağustos - 8 Eylül 2024 tarihleri arasında tasarımcı Lalehan Uysal’ın “Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze…” başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Uysal, yaşamın sürdürülebilirliğinin sembolü olan tohumları makrografik çekimlerle mercek altına alıyor. Sanatçının bu sergide yer alan fotoğrafları, tohumların derinliklerinde saklı olan kadim yaşam bilgisini, renklerini, desenlerini ve doğal kimliklerini keşfe çıkarıyor. Sergi her gün saat 12.00-20.00 arasında Yapı Kredi bomontiada GALERi’de ziyaret edilebilir.

Uysal, ilk tohum fotoğrafları sergisini Oxford Üniversitesi’nin geleneksel “Oxford Symposium on Food and Cookery” etkinliğinde açmıştı. Londra'dan sonra Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde sergiler düzenleyen sanatçı, farklı coğrafyaların özgün tohumlarını fotoğraflayarak onların korunması ve fark edilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Sergi boyunca, her cumartesi ve pazar günü saat 16.00’da düzenlenecek sergi turlarında Uysal, ziyaretçilere eşlik ederek eserlerine dair detayları paylaşacak.

4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali

İstanbul'un kültürel takvimine zengin bir ekleme yapacak olan 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, 31 Ağustos-18 Eylül 2024 tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak. Uluslararası alanda tanınan sanatçıların performanslarını sergileyeceği festival, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı'nın destekleriyle Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu ve Metrohan gibi prestijli mekanlarda gerçekleştirilecek.

Festivalin genel sanat yönetmenliğini viyolonsel sanatçısı Nil Kocamangil üstleniyor. Bu yılki program, ilk kez ülkemizde sahne alacak önemli isimleri ağırlayacak. Festivalin açılış konserinde, dünyaca ünlü çellistler Jens Peter Maintz ve Wolfgang Emanuel Schmidt'ten oluşan Cello Duello, Türkiye’deki ilk performansını sergileyecek. Festivalin diğer dikkat çekici isimleri arasında Cello Duello'nun yanı sıra, Baltık Gitar Dörtlüsü, SONICO-The Edge of Tango, Tambuco Percussion Ensemble, Ludmil Angelov ve Quatuor Ebène gibi ünlü gruplar yer alıyor.

Festivalde, yalnızca konserler değil, aynı zamanda müzikal sohbetler ve masterclass etkinlikleri de düzenlenecek. OFF-THE-RECORD söyleşileri, Feyzi Erçin'in moderatörlüğünde gerçekleşecek ve Villa Musica, Tambuco Percussion Ensemble, Anadolu Nefesli Beşlisi gibi grupların yer alacağı konuşmalar yapılacak. Ayrıca, festivalin “İlham Veren Buluşmalar” adlı söyleşi serisinde, usta isimlerle yapılacak masterclass’lar da festivalin önemli bölümlerinden biri olacak.

Masterclass programları, bu yıl viyolonsel, klarnet ve kontrbas olmak üzere üç enstrüman üzerine odaklanacak. Prof. Jens Peter Maintz (viyolonsel), Prof. Joë Christophe (klarnet) ve Prof. Rick Stotijn (kontrbas) gibi alanlarında öncü sanatçılar, genç yeteneklerle bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.

Çocuklara yönelik atölye çalışmaları da festivalin önemli bir parçasını oluşturuyor. “Meksika’dan Gelen Ritim: Tambuco ile Çocuklar için Beden Perküsyonu Atölyesi” ve “Enstrümanları Tanıyalım - Tahta Nefesli Çalgılar” başlıklı etkinliklerle, genç müzikseverler ritim ve enstrümanlar hakkında bilgi sahibi olacak.


Yorumunuzu bırakın