açıklama

Seda Niğbolu ile Yazı Terapisi ve Sanat Atölyesi 

Sanat ve yazının iyileştirici gücünü yazı terapisi atölyelerimiz ile deneyimlemeye ne dersiniz?

Decollage Art Space, bilinç dışına sanatla ulaşabileceğiniz harika bir atölyeye ev sahipliği yapıyor. 

Sanat eserlerine yeni bir gözle bakacağınız bu atölyemizde yaratıcılığınızı kelimelerle nasıl serbest bırakacağınızı öğrenecek, sanat ve yazı aracılığıyla kendinizi keşfedeceğiniz keyifli bir atölye deneyimi yaşayacaksınız.

Atölye Detayları ve İçeriği: 

Her yazı atölyesi en az 3 yazı ödevi ve her ödevin ardından gerçekleşecek tartışma ve paylaşım seanslarından oluşacaktır. Atölyeler için sadece A4 kağıt, kalemler ve cut-up yazın çalışması için dergi ve kitaplar temin edilmesi yeterlidir. Atölye yürütücüsü her buluşmanın başlangıcında grubun o anki ruh halini ölçmek için herkesten yanında getireceği Kartpostal, Tarot veya Oracle kartlarından birini seçmesini ve onu seçme nedenini açıklamasını isteyecektir. Yine her buluşmanın başında ısınma amacıyla bir otomatik yazın seansı gerçekleşecektir.

1 .Hafta: Sanat, Bilinç Dışı ve Serbest Çağrışım

Sanat eserlerine entelektüel ve sanat tarihsel bir bakış açısından bakılacak, bağımsız olarak bilinç dışı ve sezgisel bir yaklaşım üzerine çalışılacak. Materyal olarak Decollage Art Space’de sergilenen sanat eserleri kullanılacaktır.

2.Hafta: Sanat ve Yaratıcılık

Erich Fromm, Rollo May, Mihaly Csikszentmihalyi, Carl Rogers gibi hümanist-varoluşcu psikolog ve felsefecilerin yaratıcılık konusundaki teorileri paylaşılacak ve yaratıcılığı güçlendiren yazma çekincesini ortadan kaldıran yazı ödevleri ile tamamlanacaktır.

3. Hafta : Sanat ve Arketipler

Jung’un arketipleri hakkında konuşulacak. Her katılımcı kendi hayatını şekillendiren arketipleri keşfedecek ve ikili gruplar hakkında bu arketipler hakkında tartışılacaktır.

4. Hafta: Alain de Botton ve John Armstong’un Terapi Olarak Sanat kitabındaki kavramlar

Kitapta yer alan sanatın terapi olarak görevleri (Balans, Umut, Kendini Anlama, Takdir v.b.) tartışılacak ve bu kavramlardan yola çıkan yazı ödevleri gerçekleştirilecektir.


Atölyelerimizin kontejyanı 12 kişi ile sınırlıdır.

SEDA NİĞBOLU

Seda Niğbolu (1982, İstanbul) kültür gazetecisi, yazı terapisti ve özel bir sanat ajansında koordinatör ve proje yöneticisi olarak İstanbul ve Berlin’de yaşamakta ve çalışmaktadır. İstanbul Özel Alman Lisesi’nde eğitimini tamamlayıp İstanbul Üniversitesi’nde gördüğü sosyoloji eğitiminin ardından etkinlik yöneticisi ve kültür gazetecisi olarak çalıştı. Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde kültür gazeteciliği alanında yüksek lisans yaptı. Çağdaş sanat, çağdaş dans, müzik ve sosyokültürel konular hakkında Alman ve Türk medyasında (Art Unlimited, Sanat Dünyamız, Argonotlar, TAZ, Berliner Zeitung, Tanzschreiber v.b.) çok sayıda yazısı yayımlandı, Açık Radyo, multicult.fm ve Dock 11, Temple Radio gibi Türkiye ve Almanya çıkışlı mecralar için radyo ve podcast içerikleri üretti, DJ olarak deneysel müzik alanında performans gösterdi. Seda Niğbolu psikososyal danışman ve yazı terapisti olarak Almanya’da aldığı eğitimleri aracılığıyla kültürel alanlardaki ilgilerini ve yazı geçmişini psikolojik çalışmalarla birleştirdi. Engelli çocuklar, gençler ve anneleriyle çalıştı; onlarla dans, oyun ve yazı grupları yönetti. Yazı ve sanatın bireylerin duygularını ifade etmede ve hayata karşı yeni perspektifler kazanmadaki ortak gücüne inanan Niğbolu şu anda sanatı bir medyum olarak kullanan yazı terapisi atölyeleri yönetmektedir.