29 Ocak 2024 Pazartesi

İstanbul'un Sanat Haritasında Üç Eşsiz Durak

Eda Çamlı  |  Ed. Murat Kadaş

Kimlik Göstergeleri

İstanbul'un kültür ve sanat hayatına önemli katkılar sunan Taksim Sanat,  Kültür AŞ'nin ev sahipliğinde Beral Madra küratörlüğünde düzenlenen "Kimlik Göstergeleri" sergisine ev sahipliği yapıyor. 26 Ocak - 25 Şubat tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak olan sergi, 25 sanatçının çeşitli tekniklerdeki eserlerini bir araya getiriyor.

Kültürel çeşitliliği ve sanatın farklı disiplinlerini bir araya getiren Taksim Sanat, Beral Madra'nın küratörlüğünde gerçekleşen "Kimlik Göstergeleri" sergisinde resim, fotoğraf, video, heykel ve çeşitli teknikte yerleştirmelerle sanatseverlere görsel bir şölen sunuyor. Sanatçıların günümüzdeki görsel, ilişkisel anlatım ve estetikle hakikat arayışını yansıttığı sergi, izleyicilere farklı bir sanat deneyimi yaşatmayı hedefliyor.

Sergide yer alan sanatçılar arasında Adil Öksüz, Ahmet Berkay Koçak, Elif Karagöz, Metin Katırcılar gibi isimler bulunuyor. Geleneksel resim ve imge üretme tekniklerini kullanarak eserlerini ortaya koyan sanatçılar, günümüzdeki siyasal, ekonomik ve kültürel ideolojilere karşı bir duruş sergileyerek kimlik olgusunu sanatseverlere aktarıyor.

"Kimlik Göstergeleri" sergisi, Taksim metro istasyonunun -1. katındaki Taksim Sanat mekanında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.


Fotoğraf kültür.istanbul resmi web sitesinden alınmıştır.


Çiniler ve Hikayeler

İstanbul'un kültür ve sanat sahnesinde öne çıkan Pera Müzesi, 1 Şubat'ta düzenlenecek çarpıcı bir etkinlikle sanatseverleri ağırlıyor. "Gelecek Hatıraları" sergisi kapsamında gerçekleşecek "Çiniler ve Hikayeler" adlı konuşma, seramik sanatının büyüleyici dünyasına dair ilginç bir keşfe davet ediyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, bu etkinliği İstanbul İsveç Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içinde düzenliyor. Konuşma, sanatçı Burçak Bingöl ve mimar, araştırmacı Gertrud Olsson'un katılımıyla gerçekleşecek. İki uzman, seramik, gelenekler ve kimlik bağlamında kültürel mirasa odaklanarak izleyicilere ilham verici bir sohbet sunacak.

Burçak Bingöl, sanatında Doğu ve Batı geleneklerini görsel bir dil aracılığıyla birleştirirken, Gertrud Olsson ise Osmanlı duvar çinilerinin tarihini ele alan bir kitaba imza atmış bir araştırmacı ve mimar. Konuşmada, Bingöl'ün "Gelecek Hatıraları" sergisinde yer alan eserleri ve Osmanlı duvar çinilerinin zengin geçmişi ele alınarak izleyicilere sanat ve kültür üzerine düşündürücü bir deneyim sunulacak.


Fotoğraf Pera Müzesi resmi web sitesinden alınmıştır.


Mega Kentin Kaotik Büyüsü

İstanbul'un sanat dünyasına önemli katkılar sağlayan Yapı Kredi Bomontiada, 2-28 Şubat 2024 tarihleri arasında ünlü ressam Resul Aytemür'ün “Mega Kentin Kaotik Büyüsü” adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Mimar Erhan İşözen’in küratörlüğünü üstlendiği bu özel sergi, Aytemür'ün hümanist bakış açısıyla ele aldığı eserleri sanatseverlerle buluşuyor.

Sergide, taraftarlar, sokak müzisyenleri, seyyar satıcılar, semt pazarları, parklar ve Beyoğlu'nun ara sokakları gibi mega kentin çeşitli yönlerini konu alan eserlerin yanı sıra, içsel değerler, doğa manzaraları ve yaz mevsimindeki deniz manzaralarını işleyen resimler de yer alıyor. Resul Aytemür, “Mega Kentin Kaotik Büyüsü” sergisini şu sözlerle tanımlıyor: “Sergide, kendi arşivimden seçtiğim, son dönem çalışmalarımı kapsayan resimlerimi göreceksiniz. Yağlı boya ve büyük ebatlı tuvaller üzerine teknik olarak ürettiğim resimlerimde belgeci bir anlayış benimsemekteyim. Yaşadığım şehri, semti ve zamanın ruhunu resimlerime aktarıyorum. Beyoğlu’nun mahalleleri, sokakları, insanları resimlerimdeki ilham kaynağımdır.”

Resul Aytemür'ün sanat kariyerinin yarım asrı aşan bu özel sergisi, 2 - 28 Şubat tarihleri arasında her gün 11.00 - 20.00 saatleri arasında Yapı Kredi Bomontiada GALERİ’de ziyaret edilebilecek.


Fotoğraf Resul Aytemür resmi web sitesinden alınmıştır.

Yorumunuzu bırakın