Eda Çamlı | Ed. Seda İstifciel
Haftalık Sanat Haberleri (16 Eylül – 23 Eylül) :
Tasarımcının Notu
Salt, kültür yayıncılığının yükselişiyle birlikte grafik tasarımcının önemli bir özne olarak öne çıktığı sürece odaklanan “Tasarımcının Notu” başlıklı yeni sergisini, Beyoğlu'ndaki mekânında sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi, 20. yüzyılın son çeyreğinde Türkiye’de grafik tasarım alanında yaşanan dönüşümleri, kitabın tarihsel evrimi üzerinden ele alıyor.
Kitap kapağının ön plana çıktığı 1970'li yıllardan başlayarak, 1990'larda kitabın bütüncül bir tasarım nesnesine dönüştüğü döneme kadar uzanan süreçte tasarımcının rolünü irdeleyen sergi, kitabın “basılı” ve “elektronik” olarak yeniden tanımlandığı 2000'lere zemin hazırlayan tasarım kültürüne ışık tutuyor. Kitaplar, arşiv belgeleri ve mülakatlar eşliğinde geniş bir perspektif sunan sergi, aynı zamanda tasarımcıların yayıncılar ve matbaacılarla olan ilişkilerini ve bu sürecin kültürel bağlamdaki önemini gözler önüne seriyor.
Yurdaer Altıntaş, Bülent Erkmen, Sadık Karamustafa ve Sait Maden gibi isimlerin de yer aldığı sergi, 2 Şubat 2025 tarihine kadar Salt Beyoğlu'nda ziyaret edilebilecek.
Fringe İstanbul
İstanbul Fringe Festival 2024, büyük bir ilgiyle başladı! Türkiye'den ve dünyadan tiyatro, dans ve performans disiplinlerindeki yenilikçi ve yaratıcı işleri bir araya getiren festival, bu yıl İstanbul’un çeşitli noktalarına yayılan yeni mekânlar ve ulusal-uluslararası iş birlikleriyle sınırların ötesini keşfetmeye devam ediyor. "Fringe" adını aldığı Latince "fringere" fiiliyle sınırları sorgulamayı amaçlayan festival, her yıl programını çeşitlendirerek alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara uluslararası platformda yer alma fırsatı sunuyor.
Festival, bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Fransa, İtalya, Hollanda, Singapur, Slovenya, Tayvan, Japonya ve Yunanistan’dan toplam 11 ülkeyi ağırlıyor. Etkinliklerin düzenleneceği mekânlar arasında Akbank Sanat, Arter, DasDas ve Zorlu PSM gibi tanınmış sahnelerin yanı sıra BOVA Beyoğlu, CoBAC Workspace, Eksibir, Ortaköy Kültür Merkezi ve Sahne Kadir Has gibi yeni lokasyonlar da yer alıyor.
Kör Nokta
.artSümer, 21 Eylül - 8 Kasım tarihleri arasında düzenlediği "Kör Nokta" başlıklı karma sergiyle, galerinin sanatçılarını ve davet ettikleri isimleri sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide; CANAN, Cansu Çakar, Deniz Üster, Erdal Duman, Ekin Saçlıoğlu, Gözde İlkin, Merve Çanakçı, Onur Gülfidan, Serkan Demir gibi sanatçıların yanı sıra Ahu Aydemir, Cansu Yıldırım, Didem Erbaş, Emel Erdem, Evrim Kavcar, Kavachi, Mehmet Dere, Nalan Yırtmaç ve Sinem Yıldırım’ın eserleri yer alıyor.
Galeri, 2010 yılından bu yana sürdürdüğü “Sanatçılar ve Konuk Sanatçıları” karma sergi konseptiyle, temsil ettiği sanatçılara ilgi duydukları diğer sanatçıları sergiye davet etme fırsatı sunuyor. Bu edisyonun odağı ise "kör nokta" kavramı. Sanatçılar, kişisel ve toplumsal kör noktalara farklı yaratıcı yaklaşımlar getirerek, bilinçaltı önyargıları, göz ardı edilen gerçeklikleri ve insan merkezli yaklaşımları ele alıyor. Eserler, hem estetik hem de zihinsel boyutlarıyla derin bir sorgulama alanı yaratıyor.
Kör nokta, genellikle görme alanımızın dışında kalan veya fark edemediğimiz unsurları tanımlıyor. Bu kavram, sergide daha geniş bir anlam dünyasına taşınarak, hızlı tüketim çağında düşünsel ve algısal eksikliklerimizi işaret eden bir metafor hâline geliyor. Günlük yaşamın karmaşası içinde dikkatimizi dağıtan unsurlar, kişisel ve toplumsal kör noktalarımızı belirginleştiriyor. Sergi, bu noktaların görünür kılınmasına ve sanat yoluyla yeniden yorumlanmasına kapı aralıyor.