Eda Çamlı | Ed. Murat Kadaş
Yeraltının Kapıları
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İBB Miras, İBB Kültür ve Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğiyle gerçekleştirilen “Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Mekâna Dokunma; Vlastimil Beránek” adlı sergi, 30 Kasım'a kadar Yerebatan Sarnıcı'nda sanatseverlerle buluşacak.
Restorasyonu İBB Miras tarafından tamamlanan Yerebatan Sarnıcı'nda, yeraltı, gerçeklik algısı ve yansımalar kavramlarını keşfe çıkan sergi, Çek çağdaş heykeltıraşlar Vlastimil Beránek ve Jaroslav Prošek’in eserlerini 1500 yıllık bu tarihi mekanda sergiliyor. Küratörlüğünü Dr. Mahir Polat ve Miroslav Kroupa’nın üstlendiği sergide, suyun içine yerleştirilen kristal heykeller, camın saydamlığı ve katılığı ile su ve taş arasındaki diyalogları ortaya koyuyor. İstanbul'da düzenlenen en büyük uluslararası kristal heykel sergisi olma özelliği taşıyan bu etkinlik, yeraltı, gerçeklik algısı, mitoloji, yansıma ve geçiş temaları etrafında şekilleniyor.
Sergi, Platon’un mağara alegorisinden esinlenerek, mağaraya zincirlenmiş insanların gördüğü nesne yansımalarını gerçeklik olarak algıladığı fikrinden hareket ediyor. Vlastimil Beránek’in geçmiş ve bugüne odaklanan cam eserleri, sarnıcın su ve taş dokusuyla etkileşime girerek dinamik yansıma alanlarına renk ve yansıtma katarak dikkat çekiyor. Jaroslav Prošek’in eserleri ise izleyiciyi 6.000 yıl öncesine, Mezopotamya’da üretilen ilk cam ve aynı döneme ait yarı fosil meşe ağacı malzemesiyle buluşan tarihe götürüyor. Bu eserler, izleyicileri kendileriyle, kolektif hafızayla ve şimdiki zamanla ilgili düşünmeye sevk ediyor.
Geçiş ve yansımalarla Yerebatan Sarnıcı’nda sıradan bir turistik gezinin sınırlarını aşan sergi, ziyaretçileri insanlığın derinliklerine yeniden odaklanmaya; 1500 yıldır güneşten mahrum bırakılmış, buraya hapsedilmiş Medusa anlatısındaki “insan olma durumu” üzerine düşünmeye davet ediyor.
Görsel kültür.istanbul resmi web sitesinden alınmıştır.
İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender
Gümüşlük Akademisi ile Halka Sanat Projesi'nin ortak çalışmasıyla ortaya çıkan “İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender” sergisi, 2-18 Ağustos tarihleri arasında Gümüşlük Akademisi’nde.
Geçtiğimiz yıl İlhan Berk etrafında şekillenen serginin ardından, bu yazki serginin odağında şair küçük İskender yer alıyor. Sanatçı grubunun genişlemesiyle hayat bulan “İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender” sergisinde; Ayşen Karakaya, Beyza Boynudelik, Doğu Çankaya, Evren Erol, Füruzan Şimşek, İpek Çankaya, Mehmet Tekin, Muammer Yanmaz, Tao Ulusoy ve Yasemin Erdin'in eserleri yer alıyor.
İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender” sergisi, kitabını “İpucu Bırakma Sanatı” olarak adlandıran şairin bıraktığı izleri takip ediyor. “Cangüncem” adlı eserinde “şiirler, hayaller, görüntüler, açılımlar, etütsüz belirlemeler, deneysel değinmeler, hezeyanlar ve doğaçlama yazılmış, karalanmış günceler” olarak tanımladığı külliyatı ve yarattığı karakterle, kültür tarihimizde sıra dışı bir figür olan küçük İskender’in izini sürüyor.
Görsel Halk Sanat Projesi resmi Facebook sayfasından alınmıştır.
Jazzy Sundaze: Ercüment Orkut Quartet
Jazzy Sundaze, caz ve gurme lezzetlerin birleştiği özel bir etkinliği sanatseverlerle buluşturuyor. Ercument Orkut Quartet'in etkileyici performanslarıyla renklenecek olan bu etkinlik, 11 Ağustos Pazar günü Swissotel The Bosphorus Chalet Garden’da gerçekleşiyor.
Bu özel gün, ünlü caz sanatçılarının zengin müzikleri eşliğinde, sanat ve gastronominin mükemmel bir uyumunu gözler önüne seriyor. Etkinlik, Swissotel The Bosphorus’un yeşil bahçesinde, özel şeflerin hazırladığı tadım ve kokteyl workshoplarıyla gastronomik bir şölen sunuyor.
Jazzy Sundaze, caz müziği ve yaratıcı atölyelerin bir araya geldiği bu etkinlikle, şehrin sanatseverlerini kaliteli bir Pazar deneyimiyle buluşturmayı amaçlıyor. Katılımcılar, gurme food court alanında sunulan lezzetler ve workshoplarda deneyimledikleri yaratıcı süreçlerle hem kulaklarını hem de damaklarını şımartacak.
Görsel passo resmi web sayfasından alınmıştır.