Orhun Atmış | Ed. Seda İstifciel
İstanbul’un en çok ilgi gören konumlarından birinde yer alıyor Galeri Bu. Beyoğlu’nda Serdar-ı Ekrem Caddesi’nde, sağa döndüğünüzde Galata Kulesi, sola döndüğünüzde İstiklal Caddesi’ne sizi bağlayan müthiş bir konuma sahip. 10 yılı aşkın bir süredir sergilerle kültür sanat alanındaki varlıklarını sürdürüyorlardı. Son olarak Buffett adlı gastro cafe konseptiyle birleştiler. Böylece sanat ve gastronomiyi bir araya getirmenin yolunu buldular.
Bu işbirliğinin getirisi ise geçen yıl ilki düzenlenen “Masada” sergisiydi. İzleyicilere sanat ve lezzeti eş zamanlı deneyimleme fırsatı sunan sergi serisi, bu yıl da “Masada II” ile devam ediyor. E. Ezgi Özer küratörlüğünde açılacak serinin yeni edisyonunda Studio Pinprick ve Umut Yalım’ın eserleri, Buffett şefi Merve Şeker Yalım’ın sergiye özel olarak tasarladığı lezzetlerle bir araya geliyor.
Sergiyi birlikte gezdiğimiz E. Ezgi Özer, serginin çıkış fikrinin şef Merve Şeker Yalım ve Umut Yalım’ın yurtdışı gezilerinde gördükleri galeri ve kafenin bir arada olduğu konsepti Türkiye’ye uyarlama istekleri olduğunu söylüyor. Özer’in aklındaki “izlediğin eserin yemeğini yeme” fikriyle birleşince “Masada” sergileri ortaya çıkmış.
*Studio Pinprick, Wonderland XL serisi, cloud spotting, 180x125cm, 2024
“Masada II” sergisi kontrasta dayalı bir sergi. İki farklı sanatsal yaklaşım, birbirleri arasında dinamik bir diyalog kuruyor. Bir yanda Studio Pinprick’in yoğun, renkli ve detaylarla örülü eserleri; gerçeğin ham hâlinden ziyade dekore edilmiş, değişime uğramış ve renklendirilmiş bir formuyla sunularak çerçeveleri zorlayıp yeniden kurguluyor. Bu dünyada gerçeklik, izleyicinin içine sindirilebilir hâle getirilirken, aynı zamanda gerçekliğin tekinsizliği ve maskelerin altında kayboluyor. Eserler punch iğne nakışı tekniğiyle ortaya çıkıyor, yani üzerlerindeki emek büyük.
Diğer yanda ise Umut Yalım’ın çabasız sanat ya da sanatta yeterincelik anlayışı var. Yalım’ın eserlerinde basitliğin ve durumsallığın yarattığı boşluk, aslında yeterince dolu bir anlatıyı barındırıyor. İzleyici, bu boşlukta saklı öykü ve duyguyla karşılaşıyor. Bu iki farklı yaklaşımdan doğan kontrast, serginin genel anlatısına eşlik ediyor. Yalım’ın alışılmışın dışındaki eser künyeleri de hem daha detaylı hem de biraz esprili.
Sergideki görsel anlatımlar, görselliğin ötesine geçerek tat ve duygu arasında gastronomik bir boyutla tamamlanıyor. Şef Yalım’ın tarifleri de Umut Yalım’ın eserlerindeki gibi bir mantıkla izleyiciye sunuluyor. Ortadaki masanın üzerine dizilmiş yiyeceklerden nasıl bir tabak yapılacağı izleyiciye kalmış. Kendi yemeğinizi kendiniz oluşturuyorsunuz. Tıpkı sergideki eserler gibi bu tatlar da hem kişisel bir hikâye hem de ortak bir deneyim sunuyor.
Sanat ve yemek arasındaki bağ, izleyicilere çok boyutlu bir keşif alanı açarken, her sanatçı için sergiye özel eşsiz birer tabak yaratılıyor.
“Masada II” sergisinin ilkinden bir farkı var. Geçen seneki sergide beş sanatçının eserleri bir arada sergilendiği ve birbirinden bağımsız eserler olduğu için izleyicinin lezzetleri çok fazla deneme şansı olmamıştı. Ancak bu yılki sergide izleyiciler randevu ve rezervasyon yaptırarak hem sergiyi gezip hem de sonrasında bu yemekleri yiyebilecek.
*Studio Pinprick, Anonim Masallardan Mitolojik Gerçeklere Serisi, Ganimet, 100x100cm, 2025
Serginin küratörü Özer, “Galeri Bu olarak genç sanatçıları, yükselişteki sanatçıları, insanlarla bir araya getirme hedefimizin yanında lezzetli bir yemek yeme deneyimi de sunmak istiyoruz. Yani buradan iki deneyimi bir arada yaşayıp ayrılabilirsiniz. Biz sene içerisindeki sergi akışımıza hep devam ediyoruz. Bağımsız sanatçılarla sergilerimiz devam ediyor. Ancak senede bir ‘Masada’ sergilerimizi tekrar ediyoruz” sözleriyle Galeri Bu’nun sergi sezonundaki programını anlatıyor. Sergi, 28 Haziran 2025 tarihine dek Galeri Bu’da ziyaret edilebilecek.
Galeri Bu hakkında:
Galeri Bu, sanatçı Umut Yalım tarafından Şubat 2012’de kuruldu. Galeri Bu’nun ana hedefi, hem Türkiye’den hem de dünyanın dört bir yanından sanatçıları evrensel bir sanat perspektifiyle daha geniş kitlelere sergilemek. Geniş bir sanat anlayışıyla Galeri Bu, her branştan sanatçıya kapılarını açarken genç sanatçıların eserlerini sergilemeye de önem veriyor.