17 Haziran 2024 Pazartesi

İnovasyon, Kültürel Diyalog ve Duygusal Anlatılar

Eda Çamlı  |  Ed. Murat Kadaş

Gökyüzünün Karnında(n)

Kaan Kemal Öner’in “Gökyüzünün Karnında(n)” başlıklı ilk solo sergisi, Uras Kızıl küratörlüğünde Quick Art Space’te sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, Öner’in Kamboçya, Tayland, İzlanda, Güney Afrika, Normandiya ve Mazı Köyü gibi farklı yerlerde çektiği süreçsel fotoğraflardan oluşuyor ve sanatçının 7 yıllık üretiminden seçilmiş eserleri kapsamlı bir şekilde ilk kez izleyiciye sunuyor.

Quick Art Space’in özel mekânına göre basılan fotoğraflara, sergide nesneler, videolar, ışıklı panolar ve buluntu malzemeler eşlik ediyor. Öner, fotoğraf yapma sürecinde Kallitype, Cyanotype, Vandyke, Platinum Palladium, Silver Jelatin, Gumoil ve Mordançage gibi fotoğraf baskı tekniklerini kullanarak, dijitalin sağladığı kusursuz imgelerden ziyade kimyasal tepkimelerin, hataların ve çeşitli ortam etkilerinin izlerini taşıyan eserler üretiyor.

Sergide yer alan fotoğraflar, bozulmalara ve çeşitli müdahalelere maruz kalmış olup, kimi zaman Öner’in fotoğraf üzerinde yaptığı çizimlere, fotoğrafları üst üste bindirmesine veya temellük etmesine dayanıyor. Bazı eserlerde ise bu bozulmalar, insan olmayan maddenin kendi potansiyelini sergilemesi için alan tanınmasıyla gerçekleşiyor. Kaan Kemal Öner'in eserleri, doğa ve zamanın etkilerini yansıtarak izleyiciye farklı bir görsel deneyim sunuyor.

Sanatseverler, “Gökyüzünün Karnında(n)” sergisini 28 Haziran’a kadar Quick Art Space’te ziyaret edebilirler.


Görsel quickartspace resmi instagram sayfasından alınmıştır.


Deniz Ülkesi

Bodrum Deniz Müzesi, "Deniz Ülkesi" sergisiyle İstanbul, Londra, Lizbon, Zürih, Nisiros, Bakü ve Bodrum'dan gelen sanatçıları bir araya getiriyor. Sergi, Halikarnas Balıkçısı'nın doğum günü olan 17 Nisan Merhaba Günü'nde açıldı ve ünlü öykücünün "Merhaba" selamını küresel bir dostluk ve barış çağrısına dönüştürmeyi amaçlıyor. Küratörlüğünü Canan Cürgen Gültaş, Elvan Erdin ve Züleyha Altıntaş'ın üstlendiği sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilir.

Deniz Ülkesi sergisi, müzenin koleksiyonuna nüfuz eden çeşitli eserleri izleyiciyle buluşturuyor. Sergi, izleyicilerle ve sanatçılarla diyaloğa geçerek müzenin zengin koleksiyonunu yeniden yorumluyor. Ahmet Sarı, Ariane Severin, Banu Birecikligil, Başak Kaptan Şiray, Canan Cürgen Gültaş, Ebru Nakamura, Elvan Erdin, Evrim Kavcar, Genco Gülan, Gözde Mimiko Türkkan, Gülşah Bayraktar, Kemal Tufan, Kıymet Daştan, Lee Garcia, Okay Özkan, Özge Topçu, Samantha Louise Emery, Seda Hepsev, Sibel Horada, Şenay Ulusoy, Volkan Aslan ve Züleyha Altıntaş gibi sanatçıların eserleri sergide yer alıyor.

Deniz Ülkesi sergisi, Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Bodrum Deniz Müzesi'nde sanatseverlerle buluşuyor ve deniz kültürü ile sanat arasındaki ilişkiyi farklı perspektiflerle ele alıyor. Sanatçılar, müzenin koleksiyonuna dahil olan işleriyle hem birbirleriyle hem de izleyicilerle etkileşim kurarak, denizin farklı coğrafyalardaki kültürel yansımalarını sergiliyorlar.


Fotoğraf bodrumdenizmuzesi resmi web sitesinden alınmıştır.


Bugünü Resmetmek

Yapı Kredi Galeri, resimle düşünen ve tutkuyla resim yapan sanatçıların son beş yıldaki çalışmalarını bir araya getiren "Bugünü Resmetmek" başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. 11 Ağustos’a kadar sürecek olan sergi, farklı kuşakları ve eğilimleri bir araya getiriyor.

Küratörlüğünü Burcu Çimen ve Didem Yazıcı’nın üstlendiği sergide; Ahu Akgün, Figen Aydıntaşbaş, Can Aytekin, Gökhun Baltacı, Taner Ceylan, Antonio Cosentino, Cansu Çakar, Timur Çelik, Fulya Çetin, Rojbin Ekinci, Eda Gecikmez, Leylâ Gediz, Tayfun Gülnar, Hakan Gürsoytrak, Onur Kılıç, İhsan Oturmak, Toygun Özdemir, Yağız Özgen, Deniz Pasha, Kirkor Sahakoğlu, Rugül Serbest, Yaz Taşçı, Sevil Tunaboylu, Derya Ülker, Gülnihal Yıldız, Nalan Yırtmaç, Ecem Yüksel ve Erdoğan Zümrütoğlu’nun eserleri sanatseverlerle buluşuyor.

"Bugünü Resmetmek" sergi ismi, iki anlamıyla dikkat çekiyor. İlk anlamında güncel resim konularına ve resmetme biçimlerine getirilen yaklaşımlara vurgu yaparken, ikinci anlamında günümüzün toplumsal atmosferine ve bu koşulların oluşturduğu sosyopolitik tabloya odaklanıyor. Sergi, çok çeşitli mecraların kullanıldığı bugünün çoğulcu sanat ortamında resmin güçlü ve bereketli bir düşünsel alan açmayı sürdürdüğünü gösteriyor. Resmin piyasa ya da popülizm odaklı olmadığı, eleştirel bir zemine oturduğu noktaları vurgulayan sergi, aynı zamanda hayal gücünü önceleyen bir mecra olduğunu hatırlatıyor. Resmetmenin performatif yönünü öne çıkaran sergi, durağan bir olgu yerine eyleme ve sürece dikkat çekiyor.


Fotoğraf sanat.ykykultur resmi web sitesinden alınmıştır.


Yorumunuzu bırakın