Eda Çamlı | Ed. Murat Kadaş
Vuslat
İstanbul'un önde gelen sanat galerilerinden .artSümer, ünlü sanatçı CANAN'ın son çalışmalarını içeren "Vuslat" adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. CANAN'ın geniş bir yelpazeye yayılan sanatsal pratiği, resim, fotoğraf, minyatür, video, performans ve yerleştirmeyi kapsayan eserlerinden oluşuyor.
Sergi, kişisel ve kolektif hikayelerden ilham alarak halk masalları ve mitolojik anlatılar diyarında geziniyor. CANAN, görüntüler aracılığıyla doğadan ilham alan çalışmalarında zaman zaman rahatsız edici, zaman zaman da güzellik tanımını sorgulayan bir bakış açısı sunuyor. Sanatçı, eserlerinde semboller, malzemeler, sesler, mitler ve masallardan oluşan katmanları bir araya getirerek izleyiciyi bilişsel, sezgisel ve yaratıcı bir yolculuğa çıkarıyor.
Serginin adı olan "Vuslat"; kavuşmanın, birliğin, bir araya gelmenin özünü yansıtıyor. Bu terim, sadece sevilen biriyle yeniden bir araya gelmeyi değil, aynı zamanda özgürlüğe, mutluluğa ve tasasız bir dinginliğe ulaşma hallerini de içeriyor. Her bir eser, izleyiciye farklı arzu ve özlemleri özetleyen incelikli yorumlar sunuyor.
"Vuslat" sergisi, fantastik ve mitolojik unsurların yer aldığı büyük ölçekli enstalasyonlar ve heykellerle dolu hayali bir dünyayı yansıtıyor. Özellikle, Şehretün'nar adlı eser, CANAN'ın önceki çalışmalarını anımsatan büyüleyici bir heykel enstalasyonu olarak dikkat çekiyor. Şehretün'nar, İslam mitolojisindeki nurdan yaratılan, cinlerin annesi olarak tasvir edilen bir figürdür. Binlerce yüzün bir araya geldiği bu eser, doğanın oluşumu, ilahi olanın varlığı ve yaşam arayışını etkileyici bir hikayeyle izleyiciye sunuyor.
CANAN'ın yazıp seslendirdiği "Şehretün'nar" öyküsü, esere işitsel bir katkı sağlıyor. Serginin ismini taşıyan diğer önemli eser ise "Vuslat" adlı kaligrafi heykel. İslam mitolojisindeki "Burak" figüründen esinlenen bu eser, sevinç, mutluluk ve şükran dolu bir kavuşmayı simgeliyor.
"Vuslat", masallar ve mitolojiyle örülü benzersiz bir evrende olağanüstü karakterleri, doğal yaratıkları ve sanatçının zamansız anlatımını birleştirerek ziyaretçilere büyüleyici bir görsel deneyim sunuyor. Sergi, .artSümer'de 16 Mart’a kadar sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.
Fotoğraf artsumergallery resmi Instagram sayfasından alınmıştır.
4. Kadın Oyunları Festivali
Türkiye'nin ve Avrupa'nın tek kadın temalı tiyatro festivali olan Kadın Oyunları Festivali, 2024 programını açıkladı. Bu yıl altı farklı şehirde gerçekleştirilecek olan festival, her kentte farklı programlar sunacak ve beşer gün sürecek etkinliklerle izleyiciyle buluşuyor.
Festival programında yer alacak oyunlar şunlar: "Ben Rosa Luxemburg", "Mavi Müzikhol", "Şatonun Altında", "Mutlu Bir Romanın Aşk Hikayesi", "Disko Topu", "Bir Tatlı Kaşığı Çamur" ve "Uysal Kadın". Ankara'da 19-22 Şubat, Aydın'da 24-29 Şubat, Bandırma'da 1-5 Mart, Konyaaltı'nda 6-10 Mart, Çanakkale'de 11-15 Mart ve Ayvalık'ta 23-27 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin, her şehirde yoğun ilgiyle karşılanması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl festival gelirinin bir bölümünü depremden etkilenen kız çocuklarının eğitim masrafları için bağışlayan Kadın Oyunları Festivali, kültür-sanat projeleri alanında Türkiye'nin önemli sosyal sorumluluk faaliyetleri arasında gösteriliyor.
Fotoğraf atolyekultursanat resmi Instagram sayfasından alınmıştır.
Dijital Mitolojiler
Necmi Sönmez küratörlüğünde gerçekleşen “Dijital Mitolojiler” sergisi, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndan seçilmiş 61 yapıtı bir araya getirerek, yeni medya sanatının farklı üretim olanaklarına odaklanıyor. Sergi, dijital teknolojilerin ve yeni medya sanatının evrimini yansıtan 61 eseri izleyicilerle buluşturmanın yanı sıra, daha önce sergilenmemiş dört yeni eseri de sergileme fırsatı sunuyor.
2000'li yıllardan itibaren yaratıcı sanatçılar için benzersiz araştırma ve ifade yöntemleri sunan dijital tecrübeler, günümüz sanat sahnesinde önemli bir yer edinmiştir. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, dijital imge üretiminin öncülerinden biri olarak, "Dijital Mitolojiler" sergisiyle bu alandaki önemli eserlere odaklanıyor.
Sergi, dijital görselliğin yarattığı imgeleri karşılaştırmalı bir perspektifle ele alarak, yeni medya sanatının sunduğu çeşitli üretim tekniklerini öne çıkarıyor. Neon heykeller, video yerleştirmeler, manipüle edilmiş fotoğraflar, klasik üretim teknikleriyle oluşturulmuş kolajlar ve tuval üzerine yapılmış çalışmalar, "hareketli imge" ile "duran imge" arasındaki farklılıkları eşzamanlı olarak gözler önüne seriyor.
Fotoğraf Borusan Contemporary resmi web sitesinden alınmıştır.