Eda Çamlı | Ed. Murat Kadaş
43. İstanbul Film Festivali Başlıyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali, sinemaseverler için heyecan verici bir etkinlik olarak başlıyor. N Kolay'ın sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan festival, 17-28 Nisan tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor.
Festival kapsamında 12 gün boyunca 132 uzun metraj ve 12 kısa metraj film, 6 farklı salonda seyircilere sunulacak. Beyoğlu'nda Atlas 1948 ve Beyoğlu Sineması, Şişli'de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy'de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, festivalin gösterim mekanları olacak.
Programda ulusal ve uluslararası yarışmaların yanı sıra, N Kolay Galaları, Dünya Festivalleri, Genç Ustalar, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Çiçek İstemez, Nerdesin Aşkım? ve Cinemania gibi 16 farklı bölümde filmler yer alacak.
Festivalin onur konuğu olarak dünya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Wim Wenders katılacak. Wenders'in üç filmi festivalde gösterilecek ve ayrıca bir sohbet de gerçekleştirilecek.
Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümünde, ünlü Japon oyuncu Koji Yakusho da festival için İstanbul'a gelecek. Yakusho'nun filmografisinde öne çıkan dört filmi festival programında yer alacak.
Amerikan bağımsız sinemasının usta isimlerinden Richard Linklater'ın yeni filmi Hit Man, festivalin açılış filmi olacak.
Festival programı için: https://film.iksv.org/
Fotoğraf Passo resmi web sitesinden alınmıştır.
Parlak Fikirler
Eric Coble'ın ödüllü kalemi ve genç rejisör Buket Gülbeyaz'ın yaratıcı yönetmenliği, tiyatro sahnelerinde yeni bir soluk getiriyor. "Parlak Fikirler", ilk gösterisinde büyük beğeni topladı ve şimdi Sahne Dragos'ta izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor.
Flanör Yapım ve Platz Project iş birliğiyle sahnelenen bu oyun, tiyatro ve televizyon dünyasının tanıdık yüzleri Ünal Yeter ve Afife Tiyatro Ödülü sahibi Ceren Taşci başta olmak üzere yetenekli oyuncularla dolu. "Parlak Fikirler", çocuklarını en iyi anaokuluna sokma arzusuyla yanıp tutuşan Gülderen ve Coşkun Biricik'in hikayesini anlatıyor.
Eric Coble'ın Shakespeare'in Macbeth'inden esinlenerek kaleme aldığı bu kara komedi, ailelerin sınıf atlama arzuları ve çocuklarının geleceği için verdikleri mücadeleyi esprili bir dille aktarıyor. "Parlak Fikirler", 16 Nisan Salı günü Sahne Dragos'ta seyircilerle buluşacak.
Fotoğraf Mobilet resmi web sitesinden alınmıştır.
Esmaeil Rashavand’ın Eserleri 42 Maslak’ta
Gama Gallery, Türkiye’deki serüvenine damga vuran İranlı kaligrafi sanatçısı Esmaeil Rashavand’ın özgün eserlerine ev sahipliği yapıyor. 17 Nisan ile 11 Mayıs tarihleri arasında 42 Maslak’ta sergilenecek olan eserler, modern kaligrafinin izleyiciyle buluşmasını sağlayacak.
2019 yılında Türkiye’ye taşınan Rashavand, Nakkaşihat akımının günümüzdeki öncülerinden biri olarak öne çıkıyor. Geleneksel İran sanatının mirasını çağdaş bir tarzda harmanlayan sanatçı, kişisel üslubuyla tuval resmine yeni bir soluk getiriyor. Rashavand’ın eserleri, geleneksel hat formlarını kullanarak insanın içsel dünyasını ve aşkın doğasını keşfetmeyi amaçlıyor.
Sanatçının eserleri, aşk kavramını varlık bilimsel bir bakış açısıyla ele alıyor ve Doğu Mistisizmi’nin izlerini taşıyor. Rashavand’ın zengin biçimselliği, izleyiciyi insanın sınırsız doğasını keşfetmeye davet ediyor. İran’dan İngiltere’ye, İtalya’dan Fransa’ya uzanan sergileri ve yayımladığı referans eserlerle tanınan sanatçı, eserleriyle izleyiciyi derin bir düşünce yolculuğuna çıkarıyor.
Fotoğraf Habertürk resmi web sitesinden alınmıştır.
T E R R A N U L L I U S: Yerçekiminin Hasadı
.artSümer, Deniz Üster’in “T E R R A N U L L I U S: Yerçekiminin Hasadı” başlığını taşıyan galerideki ilk kişisel sergisine 29 Mart tarihinden itibaren ev sahipliği yapıyor. Sergi, Türk sanatçının jeolojik, bilimsel ve antropolojik araştırmalarını kurgulayarak sanat pratiğiyle örüntüleyen çalışmalarını sanatseverlerle buluşturuyor.
Üster’in pratiğinde oyuncu bir yaklaşım izlediği bilinirken, uzay araştırmalarından yola çıkarak Dünya'daki yaşamın ötesinde tasavvur edilecek bir adalet kavramını merkeze alan etik sorunsallar yarattığı belirtiliyor. Serginin üst başlığı olan “T E R R A N U L L I U S” uluslararası hukukta hiçbir devlete ait olmayan, efendisi olmayan bir bölgeyi ifade ederken, Üster bu kavramı ironik bir bakış açısıyla ele alıyor.
Sergi, inşaat sektöründe kullanılan malzemeleri geleneksel el sanatları yöntemleriyle birleştirerek özel teknikler geliştiren sanatçının, heykellerinde kullanmak amacıyla belirli bir hafızaya sahip nesnelerin peşine düştüğüne dikkat çekiyor. Ayın yörüngesinde tomurcuklanan bir fidanın yapraklarından, Nasa'nın Mars jeolojisine örneklediği dünya taşlarına kadar geniş bir yelpazede yer alan bu nesneler, Üster’in eserlerinde katmanlanarak sanatçının öykülemesine eklemleniyor.
Fotoğraf artsümer resmi web sitesinden alınmıştır.