Eda Çamlı | Ed. Murat Kadaş
Senin Beklenmedik Karşılaşman
İzlandalı-Danimarkalı ünlü sanatçı Olafur Eliasson, "Senin Beklenmedik Karşılaşman" başlıklı sergisiyle Türkiye'deki ilk kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. 7 Haziran 2024 ile 9 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek olan sergi, Eczacıbaşı Topluluğu ve VitrA'nın ana sponsorluğunda hayata geçiriliyor.
Sergi, Eliasson’un 30 yıllık kariyerinden kapsamlı bir seçki sunarak, sanatçının ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi başlıklara olan ilgisini yansıtıyor. Küratörler Öykü Özsoy Sağnak, Nilay Dursun ve Ümit Mesci'nin rehberliğinde hazırlanan sergi, sanatçının farklı araştırma alanlarına odaklanan çok disiplinli üretimlerindeki ilişkiler ağını gözler önüne seriyor. Yeni üretimlerin de dahil olduğu 40’a yakın yapıt sergileniyor.
Eliasson, üretimlerinin izleyiciyle karşı karşıya geldiğinde tamamlandığı fikrini vurgulayarak, sanatseverlerin aktif katılımını yapıtlarının ana bileşenlerinden biri olarak tanımlıyor. Sergi, izleyiciyi dinamik bir keşif sürecinin parçası olmaya davet ediyor ve Boğaziçi’ndeki müze konumundan esinlenerek seyir ve yön bulma gibi denizcilikten ödünç alınan kavramlarla derinlik kazanıyor.
Sergi, Eliasson’un ışık, renk ve hareket aracılığıyla etkinleşen ziyaretçi deneyimi sayesinde yeni bakış açılarına imkân tanıyor. Sanatçı, iç ve dış mekânı tanımlayan sınırları geçirgen kılarak müze ve çevresi arasında yeni diyalog olanakları sunuyor. "Olafur Eliasson: Senin Beklenmedik Karşılaşman" sergisi, İstanbul Modern ziyaretçilerine sanatın büyülü dünyasında bir yolculuk vaat ediyor.
Fotoğraf İstanbul Modern resmi web sitesinden alınmıştır.
Havaya Dair
Milano merkezli disiplinlerarası tasarım stüdyosu 2050+ tarafından tasarlanan "Havaya Dair" başlıklı sergi, Salt Beyoğlu'ndaki Forum alanında sanatseverlerle buluşuyor. 18 Ağustos'a kadar açık kalacak olan sergi, hava kirliliği teması etrafında şekillenmiş maddi, işitsel ve görsel deneyimlerden oluşuyor.
2050+ tarafından özel olarak tasarlanan enstalasyon, ziyaretçilerin havanın maddeselliğiyle ilişki kurmasını amaçlayan bir dizi müdahale içeriyor. Sergide, havanın kimyasal bileşenlerini ve bunların farklı zehirlilik derecelerini renklerle gösteren perdeler bulunuyor. Bu perdeler, hava kirliliğinin farklı ölçeklerdeki yaygınlığını veri ve görüntülerle ortaya koyuyor. Ayrıca, havadaki maddelerin etkileşimi sonucu oluşan kimyasal reaksiyonları işitsel olarak deneyimleyebileceğiniz bir ses enstalasyonu da mevcut.
Serginin bir diğer dikkat çeken unsuru ise İstanbul’un gökyüzünün fotogrametri tekniğiyle hazırlanmış animasyonu. Bu teknik, genellikle üç boyutlu nesneleri kaydetmek için kullanılırken, burada yeryüzünü çevreleyen görünmez gazları belgeleme ve cisimleştirme amacıyla kullanılmış. Böylece, havanın karmaşık yapısını ve kimyasal bileşenlerini daha somut bir şekilde anlayabiliyoruz.
"Havaya Dair" sergisi, yalnızca hava kirliliğine değil, bu kirliliğin toplumsal ve politik sonuçlarına, yerel ve küresel etkilerine de odaklanıyor. Temiz ve solunabilir havanın evrensel bir hak olduğunu vurgulayan sergi, kolektif eylemin önemini gündeme getiriyor. Salt Beyoğlu'ndaki bu anlamlı sergi, izleyicileri havanın karmaşıklıklarına dair farkındalıklarını artırmaya davet ediyor.
Fotoğraf saltonline resmi web sitesinden alınmıştır.
Solo Botter: Nuri İyem
İstanbul’un ilk art nouveau yapısı Casa Botter, Levent Çalıkoğlu küratörlüğünde gerçekleşen “Botter Sergileri” serisinin ikincisi olan “Solo Botter: Nuri İyem” sergisine ev sahipliği yapıyor.
Anadolulu kadın portreleri ve toplumsal gerçekçi akımın önde gelen isimlerinden ressam Nuri İyem’in kendine özgü sanatçı kişiliğini ve eserlerini hatırlatmayı amaçlayan sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İBB Miras’ın restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmaları sonucunda Beyoğlu hafızasının simge yapılarından biri haline gelen Casa Botter'de sanatseverlerle buluşuyor.
Nuri İyem’in sanatında bakar bakmaz duygusal bir yakınlık kurabileceğimiz imgeler ön plandadır. İyem’in, renk ve ışıkla yoğunlaşarak romantik bir atmosfere bürünen manzaraları, köyden kente göçün sembolü haline gelen figürlü kompozisyonları, yokluğa ve zorluklara rağmen umutlarını yitirmeyen aşıkların sevgi dolu portreleri gibi eserleri, onun sanat sevgisini toplumun tüm kesimlerine yayma arzusunun işaretleriyle doludur. Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu, asistan küratörlüğünü ise İrem Büşra Coşkun’un üstlendiği bu sergi, Nuri İyem’in farklı dönemlerinden karakteristik çalışmalarını bir araya getirerek sanatçının yaşadığı coğrafyaya özgü bir öz arayışını çözümlemek üzere tuvalin karşısına nasıl geçtiğini gözler önüne seriyor.
"Solo Botter: Nuri İyem" sergisi, sanatçının ikonik kadın yüzleri ve figürlü kompozisyonlarıyla dolu eserlerini sanatseverlerle buluşturarak, Casa Botter’de kültür ve sanatın yeniden canlanmasına katkı sağlıyor.
Fotoğraf kultursanat.istanbul resmi web sitesinden alınmıştır.