22 Ocak 2024 Pazartesi

Farklı Disiplinlerde Yeni Sergiler

Eda Çamlı  |  Ed. Murat Kadaş

3. Sayfa Masalları

Sanatçı Serhat Akavcı'nın "3. Sayfa Masalları" başlıklı kişisel sergisi, Labirent Sanat galerisinde sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor. Sergi, hepimizin bildiği arketipsel motifler ve semboller aracılığıyla masallardaki patolojik unsurları inceleyerek, izleyicileri karanlık benliklerine doğru bir keşfe davet ediyor.

"3. Sayfa Masalları" başlıklı sergi; Hansel ve Gretel, Pamuk Prenses, Kibritçi Kız, Rapunzel, Bin Derili, Kırmızı Başlıklı Kız ve Sindirella gibi bilindik masallardan alınan arketipsel motifler ve sembollerle şekillenmiştir. Grimm Kardeşlerin 19. yüzyılda derlediği masalların dipnotlarını ve orijinal varyasyonlarını içeren kitaptan esinlenen sanatçı, masallardaki değişim ve dönüşümü gözler önüne sererek izleyicilere katmanlı bir okuma deneyimi sunmayı amaçlıyor.

Sergi, adını gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinden ve masallardaki patolojik unsurların benzerliklerinden alarak, masalların içsel karanlıklarını ve gerçek hayatla olan bağlantılarını vurgulamaktadır. Masalların zamanın ve mekanın belirsizliği, doğaüstü güçler, karakterlerin gizemli görünüşleri gibi unsurları ele alan sergi, izleyicilere klasik masalları farklı bir bakış açısıyla deneyimleme fırsatı sunuyor.

Serhat Akavcı'nın "3. Sayfa Masalları" başlıklı kişisel sergisi, 3 Şubat 2024 tarihine kadar Labirent Sanat'ta ziyaret edilebilir. Sanatseverler, masalların büyülü dünyasında unutulmaz bir keşfe çıkmaya davet ediliyor.


Fotoğraf Serhat Akavcı resmi instagram hesabından alınmıştır.

Ağaçlar Konuşunca

Cendere Sanat Müzesi, doğayla iç içe bir sergi deneyimi sunan "Ağaçlar Konuşunca" başlıklı sergisini 21 Nisan tarihine kadar sanatseverlere açıyor. Sergi, müzenin bahçesindeki 395 yaşındaki tarihi çınar ağacından esinlenerek, kentsel müşterekler ve doğal yaşamın önemine dikkat çekiyor.

Serginin küratörlüğünü Derya Yücel, Ebru Yetişkin, Esra Aliçavuşoğlu ve Marcus Graf üstlenmiş. "Ağaçlar Konuşunca", Ekim 2022'de kapılarını açan Cendere Sanat Müzesi'nin zengin ve çeşitli bir sanat koleksiyonunu sunuyor. Sergide, Alican Okan'dan Ardan Özmenoğlu'na, Ayşegül Karakaş'tan Azade Köker'e kadar birçok sanatçının eserleri yer alıyor.

Bu sergi, insanlar, ağaçlar, hayvanlar, bitkiler ve kültürel miraslar arasındaki etkileşim ve bağları vurgulayarak, bu unsurların birbiriyle olan ilişkilerinin sadece insanlarla sınırlı kalmadığını ortaya koyuyor. Donna Haraway'in "yoldaş türler" kavramı üzerinden ilerleyen sergi, farklı türler arasındaki hayati ilişkileri ve ortak kaderleri keşfetmeye davet ediyor.

"Ağaçlar Konuşunca", farklı disiplinlerden ve ifade biçimlerinden eserleri bir araya getirerek, izleyicileri tanıdık olmayan yüzlerle, tuhaflıklarla ve spekülatif kurgularla ilişki kurmaya teşvik ediyor. Sergi, daha demokratik bir toplum inşasına yönelik, müşterekler lehine uzlaşma yollarını araştırıyor ve bu çerçevede sanatın rolünü ön plana çıkarıyor. Bu benzersiz sergi, sanatseverlere doğayla ve toplumla ilişkilerimizi yeniden değerlendirmek için eşsiz bir fırsat sunuyor.


Fotoğraf İBB Kültür resmi instagram hesabından alınmıştır.

Dışarıda Yakınlık

Berk Kır'ın "Dışarıda Yakınlık" başlıklı ilk kişisel sergisi, Nazlı Pektaş'ın küratörlüğünde, 31 Ocak 2024'e kadar Merdiven Art Space'te sanatseverlerle buluşuyor. Dışarıda Yakınlık, fotoğraf sanatını ve onun cismaniliğini temel alan ontolojik bir tartışma alanını keşfetmeyi amaçlıyor.

Sergi, Jacques Lacan'ın "extimacy" yani "dışarıda yakınlık" kavramından esinlenerek, kişisel sınırların ötesindeki, ancak içsel dünyamıza ait hissedilen ögeleri araştırıyor. Berk Kır, bu sergisinde, bedenlerin ve nesnelerin birbirleriyle olan etkileşimlerini, görmek, işitmek ve dokunmak yoluyla izleyicinin deneyimine taşıyor. Sanatçının "Başımın Üstünde Yerin Var" adlı fotoğraf dizisi, bu temasın devamı niteliğinde.

Sergide, Berk Kır, kadın ve ev eşyası ile özdeşleştirilen nesneleri sokak ortamında farklı bedenlerle bir araya getiriyor, bu sayede yeni varoluş biçimleri yaratıyor. Kentsel buluntu nesneler ve bu nesnelerle poz veren bedenler arasındaki kimlik ve cinsiyet ilişkilerini sorguluyor. Sergi, tekil algıları çoklu deneyim alanında birleştiren bir yaklaşımla, fotoğrafın, nesnenin ve sesin birbirine nasıl dönüşebileceğini gösteriyor. Bu özgün sergi, izleyicilere, varoluş ve kimlik kavramları üzerine düşünmeye davet eden zengin bir deneyim sunuyor.


Fotoğraf Merdiven Art Space resmi instagram sayfasından alınmıştır.

Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde

Dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Tate'in özel koleksiyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve İBB Miras'ın katkılarıyla Türkiye'ye getiriliyor. "The Dynamic Eye: Beyond Op and Kinetic Art / Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde" sergisi, 23 Ocak-19 Mayıs tarihleri arasında Artİstanbul Feshane'de sanatseverleri ağırlayacak.

Bu özel sergi, Alexander Calder, Frank Stella, Victor Vasarely, Lygia Clark, Liliane Lijn, Julio Le Parc, Jesus Rafael Soto, Kenneth Noland, Helio Oiticica gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini içeren çok disiplinli bir seçki sunacak. Toplamda 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eserine ev sahipliği yapacak serginin küratörlüğünü, Tate Modern’in Sergiler ve Uluslararası Sanat Küratörü Valentina Ravaglia üstleniyor.

"Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde" sergisi, optik ve kinetik sanatı küresel bir perspektifle ele alarak, bu akımın modernist öncüleri ve çağdaş sanatçılarıyla bir yolculuğa çıkarıyor. Porto'da Atkinson Müzesi ve Şangay'da Pudong Sanat Müzesi'nde sergilenen bu özel koleksiyon, şimdi Türkiye'deki sanatseverleri Artİstanbul Feshane'de bekliyor. 23 Ocak-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek sergi, sanatseverler için kaçırılmayacak bir deneyim sunuyor.


Fotoğraf İBB Miras resmi instagram sayfasından alınmıştır.

Yorumunuzu bırakın