25 Kasım 2024 Pazartesi

Edebiyat ve Sanatın İzinde: Karasu’dan Pamuk’a, Sergilerle Yolculuk

Eda Çamlı  |  Ed. Seda İstifciel

Haftalık Sanat Haberleri (25 Kasım-4 Aralık) :

Orhan Pamuk’un “Şeylerin Tesellisi” Prag’da Sanatseverlerle Buluşuyor

Orhan Pamuk’un edebiyat ve sanat dünyasına dokunan “Şeylerin Tesellisi” sergisi, DOX Çağdaş Sanat Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. Masumiyet Müzesi’nden ilham alınarak hazırlanan sergi, Pamuk’un edebi üretimini görsel bir hikâye olarak sunuyor. Çizimlerden fotoğraflara, vitrinlerden yeni eserlere uzanan sergi, 6 Nisan 2025’e kadar ziyaret edilebilir.

Serginin odağında, Masumiyet Müzesi’nden 41 vitrin yer alıyor. Kemal ve Füsun’un hikayesini gündelik nesneler üzerinden anlatan bu vitrinler, ziyaretçileri nesnelerin şiirsel dünyasına davet ediyor. Sergi ayrıca Pamuk’un Veba Geceleri romanını yazarken yaptığı resimleri, defterlerini ve çalışma masasını da içeriyor. Ali Kazma’nın “Mürekkep Evi” adlı video çalışması ise Pamuk’un yazı evrenine sade bir bakış sunuyor.

Prag’daki bu sergi, İstanbul Masumiyet Müzesi, Dresden Devlet Sanat Koleksiyonları, Münih Lenbachhaus ve DOX Çağdaş Sanat Merkezi’nin iş birliğiyle hayata geçirildi. Sanat ve edebiyat dünyasını buluşturan “Şeylerin Tesellisi” sergisi, Pamuk’un yaratıcı dünyasında çok yönlü bir keşif vadediyor.

Bilge Karasu’nun İzinde: “Bilge Karasu’yu Düşünmek”

Metis Yayınları tarafından hazırlanan, Bilge Karasu’nun günlükleri, mektupları, not defterleri ve yapıtlarından pasajlar içeren “Bilge Karasu’yu Düşünmek” adlı sergi, 30 Kasım-27 Aralık tarihleri arasında Goethe Enstitüsü – Ankara’da sanatseverlerle buluşuyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da yoğun ilgi gören bu sergi, şimdi de yazarın hayatının büyük kısmını geçirdiği Ankara’da, şehrin edebi mirasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Sergide, Bilge Karasu’nun terekesinden daha önce yayımlanmamış malzemelerle birlikte, kitaplarından alıntılar, kitap kapakları ve fotoğraflar da yer alıyor. Ayrıca, ziyaretçiler, Karasu’nun Loyola Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmayı ve İoanna Kuçuradi’nin onun edebiyatı hakkında yaptığı kısa bir konuşmayı izleyebilecekler. Bu özel sergi, Bilge Karasu’nun edebiyatına dair yeni bir bakış açısı sunmayı amaçlıyor.

Serginin açılış gününde, 30 Kasım Cumartesi günü 16.00-17.30 saatleri arasında bir panel düzenlenecek. Panelde, Jale Özata Dirlikyapan, Aytül Özüm ve Adem Gergöy, Savaş Kılıç’ın moderatörlüğünde, Bilge Karasu’nun yapıtları üzerinde derinlemesine tartışacaklar. Jale Özata Dirlikyapan, Troya’da Ölüm Vardı eserinin edebiyat tarihindeki yerini ve 50 Kuşağı öyküleriyle ilişkisini ele alacak. Aytül Özüm, Bilge Karasu’nun masallarını ve metin çözümlemesini tartışacakken, Adem Gergöy ise yazarın eserlerinde “Dokunsal Hayvanlar” temasını inceleyecek. Panelin ardından, Tansu Açık, Bilge Karasu için hazırladığı “Kırk Ambar” projesini tanıtacak.

“Bilge Karasu’yu Düşünmek” sergisi, 27 Aralık 2024’e kadar hafta içi ve hafta sonu her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Yazarın edebi yolculuğuna dair önemli izler sunan bu sergi, hem Karasu’nun hayatına hem de onun edebiyatındaki derinliklere dair unutulmaz bir keşif fırsatı sunuyor.


*Görsel Goethe Institut resmi web sitesinden alınmıştır.

Boşluk ve Işık Üzerine Bir Yolculuk: Çubuklu Silolar’da “Boşluk” Sergisi

Beykoz’un kültür, sanat ve yaşam merkezi haline gelen Çubuklu Silolar, İBB Miras ve İBB Kültür iş birliğiyle ışık, mekân ve boşluk temalarını irdeleyen “Boşluk” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 23 Şubat 2025’e kadar sanatseverlerle buluşacak.

“Boşluk” sergisi; Barış Çavuşoğlu, Berkay Tuncay, Buşra Tunç, ha:ar & Hakan Gündüz, MAOTIK & NikColk Void, media.tribe ve Meggie Weinheimer gibi çağdaş sanatçıların ışık ve mekân ekseninde ürettiği yenilikçi eserlerini bir araya getiriyor. 1930’lardan günümüze uzanan ve petrol depolarını mekân olarak kullanan bu yerleştirmeler, ışığın mekânı yeniden şekillendirme gücünü vurgularken mimari açıdan yeni olasılıklar sunuyor.

Sergi, ışığı yalnızca bir aydınlanma aracı olarak değil, mekânı ve zamanı yeniden yorumlayabilen bir unsur olarak ele alıyor. Bu bağlamda, sanatseverlere şu soruları yöneltiyor: Modern dünyada ışığın rolü nedir? Teknolojinin ışık ve gerçeklik algısını dönüştürdüğü bir çağda, ışık sanatta nasıl bir yere sahip?

Dijital teknolojilerle şekillenen ve bilimsel gelişmelerin sınırlarını zorlayan bu eserler, sanatseverleri ışığın gerçeklikten uzaklaştırma veya yeni gerçeklikler yaratma gücünü keşfetmeye davet ediyor.

“Boşluk” sergisini, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz.


Yorumunuzu bırakın