30 Temmuz 2024 Salı

Çeşme’de Artık Sanat da Var: Arkas Sanat Alaçatı’nın İlk Sergileri.

Orhun Atmış  |  Ed. Eray Uygun

Çeşme’de Artık Sanat Da Var: Arkas Sanat Alaçatı’nın İlk Sergileri.

Arkas Holding İzmir’de son 13 yıldaki beşinci sanat merkezini bu ay Çeşme Alaçatı’da açtı. İstanbul’un sanat merkezi oluşunun ağırlığını hafifletme amaçlı İzmir’e sanat yatırımları yaptıklarını ifade eden Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, bu tür yatırımların da devam edeceğini vurguladı. 

Arkas Sanat Alaçatı, biri kalıcı iki sergiyle açılırken bu sergilerin önemi ve büyüklüğü, Lucien Arkas’ın da ifade ettiği gibi sanat rotalarında İstanbul’a alternatif oluşturabilir. Yaz mevsiminde Türkiye’nin en hareketli ve yoğun bölgerinden birisi olan Çeşme ve Alaçatı’da bugüne kadar bir kültür merkezi bulunmuyordu. Bu eksikliği gidermek için Çeşme Belediyesi’nin yer göstermesiyle Arkas Sanat Alaçatı 14 ayda sıfırdan inşa edildi. Böylece Çeşme’de tüm yıl ziyaretçi çekebilecek, sergilerin yanı sıra etkinliklere de ev sahipliği yapacak bir sanat merkezi hayata geçmiş oldu. 


İstanbul’a alternatif demiştik, pandemiyle birlikte insanların tüm yıllarını geçirmeye başladığı yerlerden biriydi Alaçatı. Bu yüzden kış mevsiminde sanat etkinlikleri arayışında olan bir kitle zamanla oluşmaya başladı. Ufak ufak gelişmeler de oluyordu. Kış aylarında film, tiyatro gösterimleri bir süredir yapılıyordu. Şimdi Arkas Sanat Alaçatı, Arkas’ın diğer dört sanat merkeziyle birlikte yaz kış önemli sergilere ev sahipliği yapmaya başladı. 

Arkas Sanat Alaçatı’nın Lucien Arkas Sergi Salonu’nda kalıcı olarak izleyiciyle buluşacak “Arkas Koleksiyonu’nda Victor Vasarely (1906-1997)” sergisiyle birlikte “Yeni Topraklar/New Lands” sergisine birlikte bakalım. 



Devrimci Bir Sanatçı

Victor Vasarely’e devrimci bir sanatçı demek yanlış olmaz. Op Art’ın öncülerinden, yapıtlarında odak nokta olarak optik yanılsama olgusunu ele alıyor. Eserlerine baktığınızda ne demek istediğimizi anlatmak da zor olmuyor. Geleneksel yapıtların aksine doğayı taklidi karşısına aldı. Sanatsal formların ötesine geçti, mimari projelere dahil oldu.

Arkas Sanat Alaçatı’da 30 eserden oluşan bir seçki sergileniyor. Sadece resim yok, sanatçının duvar halısı ve heykelleri de görülebiliyor. Aslında 1976’da Aix-en-Provence’da sanatçının kendi tasarımı üzerinden inşa edilen etkileyici bir binada kurulan Fondation Vasarely ile Arkas Sanat arasındaki ilişki uzun yıllardır devam ediyor. Alaçatı’da gördüğünüz bazı eserlerin bir kısmı 2017’de İstanbul ve İzmir’de sergilenmiş ve büyük beğeni toplamıştı. 

Arkas Sanat Alaçatı’daki Vasarely seçkisi de bir kez daha sanatçının form ve çizgileri izleyicide “hareket” olgusuna nasıl dönüştürdüğünü gündeme getiriyor.


Vasarely’nin en ilgi gören 1985 tarihli “Jonglör” yapıtı da sergilenen eserler arasında. 

Yeni Kuşağın “Yeni Topraklar”ı

En az Arkas Koleksiyonu’ndan Victor Vasarely sergisi kadar heyecan verici bir diğer sergi ise “Yeni Topraklar/New Lands”. Hatta Vasarely’nin sanatını ve eserlerini anlatmaya kalkmak belki tekrara kaçmak olacaktır ama Arkas Sanat Alaçatı’nın ilk süreli sergisi, bu yüzden de üzerinde biraz daha fazla durmaya değer. Dr. Necmi Sönmez küratörlüğünde hazırlanan sergi, 40 yaş altı 155 sanatçının 157 eserini bir araya getiriyor. Resim, heykel, desen, fotoğraf, video ve yerleştirme gibi çeşitli tekniklerle oluşturulan ve devasa alan isteyen bir sergi. Arkas Sanat Alaçatı’nın ikinci sergi salonu da bunu başarıyla sağlamış. Sönmez’in başarılı kürasyonuyla ve tüm duvarlarda yer alan kartonlarla ilgi çeken eserlerin yaratıcılarını öğrenmek oldukça kolay. 

“Yeni Bir Başlangıç”

Gelin serginin küratörü Sönmez’in katalogdaki sözlerine kulak verelim: “Sergi her şeyden önce ayak sesleri duyulan yeni bir kuşağın varlığına dikkati çekiyor.” Tüm dünyanın içinden geçtiği garip, karamsar ekonomik ve sosyal süreçlere vurgu yapan Sönmez, tekinsizlikler çağında gençliklerini yaşayan sanatçıların izleyiciyi yeni ufuklara, “Yeni Topraklar”a sürükleyebileceğini söylüyor. Deneysel, şiirsel, samimi, sempatik ve sezgisel. Sönmez’in sergideki eserlerden bahsederken kullandığı kelimeler bunlar. Bir de gençliğin getirdiği cesareti unutmayalım! Serginin kapanışını da dolaylama yapmadan yine Sönmez’in kendi sözleriyle yapalım: “Sergi izleyicilere göğe değil yere çakılan duaların, karşılığı bulunamamış adakların ve kabul edilmiş vasatlığın etrafında gezinen yaratıcıların karmaşık evrenini sunuyor. İşte bu dünyayı fazla sonuç, teori, hedef aramadan oldukları gibi kabul etmek, yeni bir başlangıç yapmak için samimi bir adım olabilir. Olacaktır da.”


(Not: Sanatçı isimlerini tek tek yazmak için yerimiz yok, ancak dileyenler Arkas Sanat Alaçatı’nın internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından ulaşabilirler.)


Özel Bir “Patisserie” 

Günümüzde yeni yapılan sanat merkezlerinde sergi ziyaretçilerinin konforu için de özel alanlar yaratılması önem kazandı. Arkas Sanat Alaçatı’da da bu gözardı edilmemiş. Monreve Patisserie, Arkas Sanat Alaçatı’nın içinde sanatseverler için keyifli bir sosyalleşme alanı olarak tasarlanmış. Çayınızı kahvenizi içebileceğiniz, bir şeyler atıştırabileceğiniz şık bir mekân. 




Yorumunuzu bırakın