Eda Çamlı | Ed. Fatih Cebeci
10. Asya-Avrupa Mediations Bienali
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın (İBB Miras) öncülüğünde yürütülen titiz restorasyon çalışmalarının ardından, tarihi mekanlara yeniden hayat verilen Artİstanbul Feshane, yeni sergisi ile sanatseverlerle buluşuyor. Haliç kıyısında konumlanan ve İstanbullulara çeşitli kültürel etkinlikler sunan Artİstanbul Feshane, 17 küratörün iş birliğiyle düzenlenen 10. Asya-Avrupa Mediations Bienali'ne ev sahipliği yapıyor.
2008 yılında Polonya'nın Poznan kentinde başlayan ve bu yıl Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ev sahipliği yapılan bienal, 31 Ekim - 11 Aralık 2023 tarihleri arasında sanatseverleri ağırlayacak. Asya-Avrupa Mediations Bienali, 17 küratörün davetiyle bir araya gelen 154 sanatçının resim, üç boyutlu yapıt, fotoğraf, video ve dijital çalışmalarını Artİstanbul Feshane'nin benzersiz atmosferinde sergiliyor.
Bienalin temel amacı, farklı coğrafyalardan gelen sanatçıları ve küratörleri bir araya getirerek ortak bir diyalog oluşturmak ve geniş bir izleyici kitlesiyle buluşturmak. Mediations Bienali, 33 Avrupa ve 34 Asya ülkesinden sanatçıların katılımıyla kültürel çeşitliliği ve sanatsal zenginliği vurguluyor.
Sergi, modernizmden günümüze kadar uzanan çağdaş ve güncel sanat üretimlerini ele alarak, bu üretimlerin temelindeki düşünce ve kavramları izleyicilere sunuyor. Aynı zamanda, sanatın "hakikat" ve "gerçek" açısından önemli bir üretim alanı olduğunu vurgulayarak, yapıtların yansıttığı düşünsel, biçimsel ve estetik değerlere odaklanıyor.
İBB Miras ve İBB Kültür iş birliğiyle gerçekleşen 10. Asya-Avrupa Mediations Bienali, "Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben" temasıyla 11 Aralık 2023 tarihine kadar Artİstanbul Feshane'de ziyaretçilerini bekliyor.
Fotoğraf İBB Kültür resmi web sitesinden alınmıştır.
Üç İç Denizin Ülkesi
İstanbul'un kültür ve sanat
sahnesinde önemli bir iz bırakan sanatçı Handan Börüteçene'nin kırk yılı aşkın
süredir devam eden sanat pratiği, "Üç İç Denizin Ülkesi" adlı
kapsamlı sergi ile meraklılarıyla buluşuyor. Salt Beyoğlu'nda 14 Nisan 2024
tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan sergi, sanatseverlere Börüteçene'nin
zengin sanat dünyasına dair derin bir bakış sunuyor.
Sergi, Handan Börüteçene'nin sanat yolculuğunu, mezuniyet projesinden ödüllü enstalasyonlarına, büyük heykellerinden terracotta serilerine kadar geniş bir yelpazede tanıtmayı amaçlıyor. Sanatçının taşı, toprağı ve maviliği kadar etkilendiği coğrafya, Anadolu ve Trakya'nın kültür mirası ve mitlerinden ilham alıyor. Serginin adı da bu derin bağlılığı simgeliyor. Börüteçene'nin eserleri, bellek yitimine meydan okuyan bir sanat pratiğinin izini sürüyor. Sergi, sanatçının tutkularını, işlediği temaları ve peşini bırakmayan meseleleri keşfetme fırsatı sunuyor. Mezuniyet projesi "Kır/Gör" (1985) enstalasyonundan, 1987'de Urart Sanat Galerisi'nde sergilediği terracotta serilere, İstanbul'un kamuya açık mekanlarına yerleştirilen büyük heykellere kadar birçok eseri bir araya getiriyor.
"Üç İç Denizin Ülkesi" sergisi, Salt Beyoğlu'nda 14 Nisan 2024 tarihine kadar sanatseverleri ağırlıyor. Handan Börüteçene'nin uzun soluklu sanat pratiğine dair bu kapsamlı retrospektif, izleyicilere sanatçının evrenine derinlemesine bir bakış sunuyor.
Fotoğraf Salt Online web sitesinden alınmıştır.
Akustik Düşler
Akustik Düşler" adlı
resim sergisi, sanatseverlerle buluşmak üzere Ziba Art Galeri'de kapılarını
açıyor. Serginin sahibi, sanat yönetmeni ve eski İstanbul Devlet Opera ve
Balesi Müdürü Suat Arıkan, 35 eserini 30 Kasım'a kadar galeri severlerin
beğenisine sunacak.
Ziba Art Galeri'nin İstanbul'daki sanat hayatına yeni bir soluk kazandırdığı sergide, Arıkan'ın İstanbul ve Kıbrıs'ta ürettiği eserler karışık bir şekilde sergileniyor. Küratör Denizhan Özer'in rehberliğinde, resimler "akustik düşler" teması etrafında bir araya getiriliyor.
Suat Arıkan, sergiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Buradaki ilk sergim. İstanbul'da daha önce çok sergilerim oldu. Roma, Köln ve Kopenhag'da da sergilerim oldu. Şimdiki heyecanım şu, burada eserlerim karışık, hem daha önce İstanbul'da yapmış olduğum resimler hem de Kıbrıs'ta yapmış olduğum resimler var." diyor. Emekli olduktan sonra Kıbrıs'a yerleştiğini belirten Arıkan, müziğin soyut bir sanat olduğunu ifade ederek, resimlerinde müziğin renkleri ve lirizminin izlerini taşıdığını vurguluyor.
Sanatseverler, "Akustik Düşler" sergisinde, müziğin renkleri ve lirizmiyle yoğrulmuş, sanatçının duygusal zenginliğini keşfediyor. Suat Arıkan'ın 35 eserini içeren sergi, 30 Kasım tarihine kadar Ziba Art Galeri'de ziyaretçilere kapılarını açık tutuyor.
Fotoğraf Ziba Art Galeri
Instagram hesabından alınmıştır.